Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Ενημερωτική εκδήλωση για τη λύσσα





Ενημερωτική εκδήλωση για τη λύσσα
πραγματοποιήθηκε στην Κατερίνη

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κατερίνης, τη Δευτέρα 19/11/2012 διοργάνωσε με ιδιαίτερη επιτυχία ενημερωτική ημερίδα για τα μέλη του, σε αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου «Εκάβη» που παραχωρήθηκε ευγενικά από το Δήμο Κατερίνης.
Τη συζήτηση άνοιξαν ο Διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Π. Ε. Πιερίας κ. Α. Βουλτσίδης και ο κτηνίατρος της ίδιας Υπηρεσίας κ. Μ. Κακάνης οι  οποίοι αναφέρθηκαν στις εξελίξεις που σηματοδοτούν τα πρόσφατα κρούσματα λύσσας που εντοπίστηκαν στη Δυτική Μακεδονία.
Οι εκπρόσωποι της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, μαζί με τις εύστοχες ερωτήσεις των κυνηγών που συμμετείχαν και τις τοποθετήσεις του Επιστημονικού Συνεργάτη της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης (ΣΤ΄ ΚΟΜΑΘ) κ. Α. Γκάσιου εκτιμάται πως κάλυψαν πλήρως το θέμα.
Συγκεκριμένα δόθηκαν αναλυτικές πληροφορίες για τον τρόπο της μετάδοσης της νόσου, για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται σε θεσμικό επίπεδο, για τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο των κυνηγών στην επιτήρηση της νόσου, για τις ενέργειες πρόληψης και προφύλαξης από τη λύσσα καθώς και αυτές για την αντιμετώπισή της σε περίπτωση μόλυνσης τόσο στα κυνηγόσκυλα όσο και στους κυνηγούς.
Ο κ. Βουλτσίδης στη διάρκεια της ομιλίας του υπερθεμάτισε για το επίπεδο της δομής και της λειτουργίας των Κυνηγετικών Οργανώσεων και ανέφερε χαρακτηριστικά πως «οι κυνηγοί είναι οι μόνοι που μπορούν πρακτικά να συνδράμουν τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται σε θεσμικό επίπεδο και σχετίζονται με τη συλλογή δειγμάτων όπως έγινε και στην περίπτωση της νόσου των πτηνών».
Μετά την εκτενή συζήτηση σχετικά με τη λύσσα, τη σκυτάλη των ομιλητών παρέλαβε ο Επιστημονικός Συνεργάτης της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ, Δασολόγος, κ. Α. Γκάσιος ο οποίος παρουσίασε σειρά διαφανειών σχετικών με τη Βιολογία, τη Θήρα και τη Διαχείριση του Αγριόχοιρου στην Ελλάδα.
Η Εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τοποθέτηση του Αντιπροέδρου της ΣΤ ΚΟΜΑΘ κ. Α. Γιαπουτζή, ο οποίος αναφέρθηκε στο ρόλο των Κυνηγετικών Οργανώσεων τόσο ειδικά στο θέμα της λύσσας όσο και ευρύτερα, ενώ ακολούθησε συζήτηση με τους κυνηγούς πάνω στα θέματα που ανέπτυξαν οι ομιλητές.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης διανεμήθηκαν σε όλους τους συμμετέχοντες έντυπα της ΣΤ΄ ΚΟΜΑΘ και συγκεκριμένα η ετήσια έκδοση «Πάνθηρας, τα πάντα περί θήρας» καθώς και ενημερωτικά φυλλάδια σχετικά με το χειρισμό των θηραμάτων.
Η συγκεκριμένη ημερίδα αποτελεί τη δεύτερη του είδους μέσα στον τελευταίο μήνα και δείχνει την πρόθεση της Διοίκησης του Κ. Σ. Κατερίνης για συνεχή επαφή και ενημέρωση των κυνηγών μελών του τόσο σε θέματα αιχμής όπως η λύσσα όσο και σε θέματα διαχρονικά που σχετίζονται με τη θήρα. Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 17/9 παρουσία του Επιστημονικού Συνεργάτη της ΣΤ’  ΚΟΜΑΘ και περιλάμβανε ανοιχτή συζήτηση με τα μέλη του Συλλόγου.
Τα μέλη του Δ.Σ του Κ. Σ. Κατερίνης ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία τους κ. Βουλτσίδη και Κακάνη από την Κτηνιατρική Υπηρεσία Πιερίας, τους κ. Γιαπουτζή και Γκάσιο από τη ΣΤ΄ ΚΟΜΑΘ καθώς και τα μέλη του Συλλόγου που τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους.

Για τον Κ. Σ. Κατερίνης,

Με τιμή,

                     Ο Πρόεδρος                                                    Ο Γεν. Γραμματέας

         Χαρισσόπουλος Διονύσιος                                       Καραπέτσας Στέφανος