Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, καθηγητής κ. Παναγιώτης Στεφανίδης, ο οποίος εξήρε το έργο της Θηροφυλακής, ενώ μίλησε και για την αγαστή συνεργασία μεταξύ Σχολής και ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ. Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε και ο αρμόδιος για θέματα θηραματοπονίας και άγριας πανίδας καθηγητής κ. Χρήστος Βλάχος, ο οποίος έδωσε συμβουλές για την προστασία της άγριας ζωής από τους θηροφύλακες.
Την έναρξη των εισηγήσεων – εκπαιδευτικών ομιλιών έκανε ο Υπαστυνόμος Α’ της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης Αναστάσιος Κατραμάδος, ο οποίος με την ιδιότητα του ψυχολόγου της αστυνομίας αναφέρθηκε διεξοδικά σε θέματα επικοινωνίας μεταξύ του προανακριτικού υπαλλήλου (θηροφύλακα) και του ελεγχόμενου στο πεδίο, δίνοντας τις κατάλληλες οδηγίες ώστε να μη δημιουργούνται εντάσεις κατά την άσκηση των καθηκόντων των θηροφυλάκων. Στη συνέχεια ο κύριος Κατραμάδος απάντησε αναλυτικά σε όλες τις ερωτήσεις των θηροφυλάκων, οι οποίοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα.
Στο σεμινάριο μίλησε επίσης η Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας του ΕΣΥ της Αποκεντρωμένης Διεύθυνσης Μακεδονίας Θράκης Δρ. Πράπα Στέλλα, η οποία αναφέρθηκε σε τρόπους προστασίας των θηροφυλάκων από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Επίσης, αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα, για την προστασία των θηροφυλάκων από άρρωστα είδη της άγριας πανίδας.
Οι θηροφύλακες ενημερώθηκαν από τη Νομική Σύμβουλο της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ για όλες τις εξελίξεις στη νομοθεσία και δόθηκαν απαντήσεις σε απορίες που αφορούν την καλύτερη υπεράσπιση των καταγγελιών που γίνονται από τους θηροφύλακες στα δικαστήρια.
Ομιλίες επίσης έκαναν οι Επιστημονικοί Συνεργάτες της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ, Δασολόγοι: ο Δρ. Κωνσταντίνος Παπασπυρόπουλος, Διευθυντής Θηροφυλακής, αναφέρθηκε σε γενικά θέματα του έργου των θηροφυλάκων, ο κ. Χρήστος Σώκος σε θέματα που αφορούν τη βοήθεια των θηροφυλάκων στις επιστημονικές δράσεις της ΚΟΜΑΘ και ο κ. Φάνης Καραμπατζάκης σε θέματα που αφορούν το πρόγραμμα Άρτεμις ΙΙ και την προληπτική συντήρηση των οχημάτων των θηροφυλάκων. Συμβουλές υγείας και ασφάλειας έδωσε και ο κ. Αντώνης Παπαδόπουλος, γιατρός εργασίας της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ. Τέλος, ο Διευθυντής Υποστήριξης της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ, Δασολόγος κ. Κυριάκος Σκορδάς, ο οποίος διηύθυνε την όλη διοργάνωση, επισήμανε στους θηροφύλακες τις προκλήσεις και τις απαιτήσεις που δημιουργεί η εργασία τους, ενώ τους ανέφερε και τις δυσκολίες που διέρχεται στις μέρες μας η θήρα στην Ελλάδα.
Στο τέλος, παρουσία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ, δόθηκε εύφημος μνεία σε έξι θηροφύλακες οι οποίοι διακρίθηκαν για την απόδοσή τους. Οι θηροφύλακες αυτοί αλφαβητικά είναι: ο κ. Κωνσταντίνος Γερακούδης, ο κ. Ιωάννης Δαρόγλου, ο κ. Στέφανος Ηλιάδης, ο κ. Σταύρος Θεοδωρακόπουλος, ο κ. Δημήτριος Καμπέρης και ο κ. Γεώργιος Συμεωνίδης.
Η επιτυχημένη αυτή εκδήλωση έκλεισε με επίσκεψη των θηροφυλάκων στο εξαιρετικό Μουσείο Άγριας Πανίδας – Ενυδρείο που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.